Je hebt geen talenknobbel nodig

Geen talenknobbel en toch een taal leren? Dat kan!

Nederlands

Geen talenknobbel en toch een taal leren? Ja, dat kan!

Het is een hardnekkige fabel: dat je een talenknobbel nodig hebt om een vreemde taal goed te kunnen leren. En dat je met die talenknobbel geboren wordt of niet. Zonder dat je daar zelf iets aan kan doen.

Ik hoor het wel vaker in mijn omgeving: “Een nieuwe taal leren, daar begin ik niet aan! Ik heb geen talenknobbel zoals jij.” Of dingen als “Ik had op school nooit goeie punten voor Frans, maar ik had er dan ook geen talent voor.” Velen houden vast aan dat idee dat je een “talenkobbel” of “talent voor talen” moet hebben om überhaupt een taal iets of wat te kúnnen leren.

Wat ik daarop zeg? Klopt niet!

Je hebt toch ook je moedertaal geleerd?

En die moedertaal heb je bijna automatisch geleerd, zonder het als kind goed te beseffen. Nog voor je kon lezen, kon je namelijk al spreken. En het is echt niet zo dat jouw ouders met een boekje vol grammatica aan je wieg stonden les te geven (haha, stel je voor!).

Ze spraken gewoon tegen jou, woorden en volzinnen, met een glimlach of een knipoog, met echte emoties. En dat elke dag opnieuw, en alle woorden en gezichtsuitdrukkingen die jij zo vaak gehoord en gezien had, begon je stuk voor stuk na te doen.

Een taal leren is een taal kopiëren

Een taal leren is eigenlijk letters en woorden kopiëren, mensen imiteren, geluiden reproduceren.

Het probleem: je hebt genoeg herhaling nodig, zodat de woorden blijven “plakken”. Én het is ook wel fijn als je dingen leert die je echt wilt leren, dingen die jou echt interesseren en helpen converseren.

Dus onthou dit:
Jij hebt geen talenknobbel nodig om een taal te leren. Wat jij nodig hebt, is een leukere manier van leren! De leukste manier is de manier die het best bij jou past.

Zo kies je de juiste training:

  • Kies voor het soort les dat binnen jouw leven past: heb je bijvoorbeeld weinig tijd, ga dan voor online lessen
  • Als je snel vorderingen wilt maken, volg dan privélessen
  • Heb je de motivatie en “sfeer” van een groep nodig, neem dan groepslessen
  • Zorg dat het soort training past bij je doel: moet je voor je werk naar Spanje, dan ben je meer met zakelijk Spaans
  • Kijk of de lesmethode bij je past: vraag vooraf hoe de lessen precies opgebouwd zijn en wat het aandeel lezen, luisteren, schrijven en spreken ongeveer is
  • Het is extra fijn als je een klik hebt met je taaltrainer, want je gaat best veel tijd samen (of in groep) doorbrengen
  • Vraag je trainer wat je tussen de lessen door kan doen om zoveel mogelijk vorderingen te maken
  •  Plan op lange termijn zodat je de training kan volhouden: een taal leren is geen korte trip maar een lange, spannende reis!

Dat talen leren plezant kan zijn, zie ik elke dag weer in mijn lessen.
Lachen en leren is de beste combinatie.

Denk je dat het iets voor jou zou kunnen zijn? Ik bied een-op-een lessen, duolessen en groepslessen (die starten 3 keer per jaar: in januari, mei en september). Allemaal online, zodat je gemakkelijk van thuis uit kan deelnemen.

In mijn lessen leer je echt spreken, zonder saaie grammatica-blabla (de regels verpak ik handig binnen de context van een echte conversatie!).

Praktisch, efficiënt en plezant. Daar ga ik in mijn taaltraining voor.

Het kriebelt?

Stuur me nu een e-mail voor een gratis babbel waarin we kijken wat het beste werkt voor jou. Vertel me even welke taal je wilt leren (Spaans, Frans of Duits) en op welke dag een gesprek voor jou kan. Ik beantwoord jouw mail binnen de 24 uur.

Tot zo!

polyglot, taaltips, taaltraining
Vorig bericht
Waarom je met een app geen taal leert spreken
Volgend bericht
Lotte op de Duitse televisie

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan