Spaans leren

Geen tijd om elke dag Spaans te leren? Met deze tips lukt het wél!

Nederlands

Afgelopen donderdag hoorde ik de vraag weer in één van mijn Spaanse groepslessen…

“Hoe kan ik meer Spaans oefenen, zodat ik tegen de volgende les niet alles vergeten ben?”

Goeie vraag!

Een cursus Spaans volgen is inderdaad één ding, thuis oefenen is iets anders! Een paar keer per week 10 minuutjes oefenen, kan echt een heel verschil maken tegen de volgende les. Het verschil tussen “oh, hoe was dat woord ook alweer” en “yes, ik weet het nog!”.

1. Zet je telefoon in het Spaans

Het kost je geen extra tijd en je leert er een heleboel woorden mee, die je elke dag gebruikt. En de kans dat je “verdwaalt” in je telefoon is minimaal, aangezien je de apps en buttons eigenlijk al uit je hoofd kent, toch? Voeg in de apps die je gebruikt om te communiceren ook het Spaanse woordenboek toe! Zo word je vanzelf een handje (of zeg ik woordje) geholpen terwijl je Spaanse zinnen vormt.

2. Je GPS spreekt ook Spaans

In de taalinstellingen van je GPS zit er ongetwijfeld ook een sympathieke Spaanstalige stem verstopt. Een ideale hulp om een beetje Spaans ABC te oefenen op weg van A naar B. Probeer die misschien eerst uit op een route die je al kent en niet wanneer je net op weg bent naar een sollicitatiegesprek. 😅

3. Laat je gaan met Post-Its

Het klinkt vrij simpel en bijna onnozel, maar je huis vol post-its plakken is belachelijk handig om een taal te oefenen.

Waarom? Je leert echt relevante woordenschat – dingen die je dagelijks doet en gebruikt. Je kunt ook nog eens per kleur gaan werken. Neem pakweg groen voor werkwoorden (“dormir” op de rand van het bed), geel voor vrouwelijke zelfstandige naamwoorden (“la puerta” op de deur) en rood voor mannelijke zelfstandige naamwoorden (“el espejo” op de spiegel).

Je hoeft je huis natuurlijk niet echt vól te plakken, je kan het kamer per kamer doen, en als het meezit, hoeven ze helemaal niet zo lang te blijven hangen! Studies zeggen dat je een woord echt goed kent, als je het 15 à 20 keer actief gebruikt hebt.

Heb je huisgenoten? Misschien vinden die het ook fijn om een beetje Spaans te proeven?

4. Leer zelf iemand Spaans

Je denkt misschien “Waarom zou ik iemand een taal leren die ik zelf aan het leren ben?”. Ja, en waarom niet? Als je 10 zinnen kent, zijn dat er wel 10 meer dan de persoon die er nog helemaal geen kaas van gegeten heeft!

Stel jezelf in het Spaans voor aan je huisgenoten en vertel ze hoe zij hetzelfde kunnen doen! Maak van de volgende kookavond een “Spaanse avond” en beschrijf de gerechten en ingrediënten in het Spaans. Of schrijf een deel van je volgende liefdesbrief in het Spaans. It might just do the trick 😜 Verstuur een grote dosis amor (liefde), recht uit jouw corazon (hart) met een beso (kus) of abrazo (knuffel) erbij. En misschien krijg je wel een te quiero (ik hou van je) terug. Veel succes! 🤩

5. Stop wat Spaans in je dagelijkse routine

Het is vrij simpel: koppel Spaans leren aan een routine of actie die je sowieso dagelijks doet! Ook al zijn het maar 5 minuten. Of nét wanneer het “maar” 5 minuten zijn!

Tel bijvoorbeeld onder de douche telkens – luidop! – tot 100 in het Spaans. Dat heb ik mijn studenten onlangs écht aangeraden! We hadden net de getallen in het Spaans geleerd en ik wou ze een plezante “taak” voor thuis meegeven.

Het moment waarop je je tanden poetst is ook ideaal om aan een korte oefening te koppelen! Ok, luidop praten is iets moeilijker, maar je kan wel een blad papier of een paar post-its aan je badkamerspiegel hangen, met daarop de woorden of zinnen die je extra wilt oefenen! Elke dag een paar minuten, meer is het niet! En toch een groot verschil…

6. Ontdek meer Spaanstalige muziek

Voor elke muziekliefhebber wat wils: via de bekende streamingdiensten kan je ein-de-loos liedjes ontdekken! En waarom niet in het Spaans in plaats van altijd dat Engels?

Mijn favorieten uit Spanje zijn La Kinky Beat, Manu Chao, Mano Negra, Sergent Garcia en Amparanoia. Naar Onda Vaga uit Argentinië luister ik ook graag. En natuurlijk de befaamde band Orishas en de Buena Vista Social Club uit Cuba!

Begrijp je in het begin geen enkel woord? Geen paniek! Da’s echt totaal normaal.
Je oren moeten eerst wat wennen aan de klanken, alvorens ze ook echt zinnen en woorden kunnen onderscheiden. Blijf luisteren! Zoek misschien de tekst op en lees mee! En zodra je kan meezingen, laat je gaan! Onder de douche, kan je meteen stoppen met tellen. 😁

7. Spaanse films en series à volonté

Je hebt vast al wel een film of een serie in het Spaans gezien (Casa de Papel, gok ik?) en dat heeft toch echt iets! Met ondertiteling hoef je ook echt niets te missen als ze wat te snel spreken om goed te kunnen volgen.

Kan je hier en daar al wat verstaan en heb je zin om eens “zot” te doen? Zet dan ook de ondertitels in het Spaans! Dan hoor en lees je de taal, en gaat je brein echt zotte toeren doen om al die woorden te begrijpen. De beste oefening die er is!

De context van het verhaal gaat je namelijk totaal helpen om de woordenschat te begrijpen. Je hoort en leest de woorden, maar je ziet (en voelt) ook de emoties erbij! Perfecte leeromgeving. Go for it! Bordje tapas of empanadas erbij en je zit er hélemaal in!

8. Koop eens een Spaans “boekske”

Met “de boekskes” bedoelen we in Vlaanderen de tijdschriften die wekelijks (of maandelijks) verschijnen. Daar zitten er ook Spaanse bij! Zeker in krantenwinkels in een grotere stad of (internationaal) treinstation, kan je ze vinden.

Kies een tijdschrift over een thema dat je leuk vindt – niet zomaar een tijdschrift omdat het in het Spaans is. Nee, het moet je ook echt wel interesseren! De kans is dan namelijk groter dat je de artikels – en de woordenschat – veel gemakkelijker gaat begrijpen. Als wílt weten wat er staat, ga je net dat ietsje meer moeite doen.

En laat ons eerlijk zijn, heel vaak staat er toch krek hetzelfde in zo’n boekje, eender in welke taal je het koopt? Een tijdschrift over mode zal veel foto’s bevatten met modellen met kleren aan, die vervolgens beschreven staan onder korte titels en in handige lijstjes. De Spaanse woorden voor broek, schoen en jurk ken je aan het einde van zo’n magazine wel. En precies dát is de bedoeling! Ben je into fashion, dan gaat die hele woordenschat lekker vanzelf blijven plakken!

Maak je niet druk, je hoeft het hele magazine niet te begrijpen. Het doel is de taal te leren kennen, hier en daar een woord te hérkennen, bij te leren en te herhalen. Beetje bij beetje, geen stress.

9. Maak je boodschappenlijstje in het Spaans

Ik geef toe: het is een risico. Met een lijstje in het Spaans zou je wel eens verloren kunnen lopen in de supermarkt. Of met de verkeerde “vino” thuiskomen.

Deze tip is vooral handig, wanneer je in een Spaanstalig land bent. Dan vind je namelijk die woorden op je briefje ook letterlijk terug op de verpakkingen. Kan niet misgaan! Misschien laat je je zelfs inspireren om online een recept in het Spaans op te zoeken? En het ook zo klaar te maken, zonder in het woordenboek te spieken?

In elk geval spannend! En mogelijk ook stévig gekruid. 😋

Buen provecho!


Heb je een tip met succes uitgeprobeerd? Of heb je zelf ook nog een leuk idee voor meer Spaans elke dag?
Laat het dan zeker weten in de comments!

Vorig bericht
Lotte op de Duitse televisie
Volgend bericht
De 100 belangrijkste Spaanse woorden

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan